Twaróg na wieki! Warsztaty archeologiczno-kulinarne.

27.11.2022 — 28.05.2023

Arsenał Miejski
ul. Antoniego Cieszyńskiego 9
Wrocław

niedziela — 11:00
czas trwania — 2 h

Bardzo dziękujemy za tak duży odzew w związku z warsztatami! Informujemy, że lista na pierwszy- listopadowy warsztat z tego cyklu została zamknięta. Będziemy informować na bieżąco o terminach warsztatów, które odbędą się w kolejnych miesiącach.

Zapraszamy osoby dorosłe na cykl warsztatów edukacyjnych o pożywieniu od czasów zmierzchu łowców-zbieraczy aż po próg renesansu! Cykl ten zrealizujemy we współpracy z Convivium Slow Food Dolny Śląsk w sieci międzynarodowej Slow Food International

Starożytny twaróg ze zsiadłego mleka rodzimych ras zwierząt będzie w tym cyklu motywem przewodnim. Zajmiemy się także innymi archaicznymi surowcami, produktami, potrawami, metodami zbieractwa i upraw, przygotowania i konserwacji, powiązanymi z naszymi eksponatami i innymi znaleziskami archeologicznymi. To pożywienie i techniki przetwórstwa znane są od pradziejów, lecz świat nieco już o nich zapomniał. W dzisiejszych czasach warto je przypominać, a przez żołądek do… serca archeologii !:)

W kulinarnej podróży w czasie przez Dolny Śląsk poznacie wybrane techniki wytwarzania żywności od neolitu, przez epokę brązu i żelaza, aż po późne średniowiecze. Uczestnicy poznają bliżej nasze eksponaty i związane z nimi pokarmy tworzące ciągłość dolnośląskiego dziedzictwa rzemieślniczego, rolniczego i kulinarnego, stopniowo zapomnianego przez rozbiory, wojny światowe, okupacje i globalizację.

Skupimy się na terytorium Dolnego Śląska z uwzględnieniem kontekstu krajowego, europejskiego i globalnego. Milczącymi świadkami prahistorycznych, starożytnych i średniowiecznych praktyk jedzeniowych są znaleziska archeologiczne prezentowane na naszych wystawach, a także te omówione w publikacjach archeologicznych dostępnych w naszym muzealnym sklepie. Każdy taki archeokulinarny warsztat obejmie także zwiedzanie naszych ekspozycji, odpowiednio do omawianej epoki, a także prezentację literatury. Będzie to zimowy prolog z archeologią doświadczalną — idealny przed letnimi zbiorami, gdyż wiedzę i umiejętności pozyskane w czasie warsztatów będzie można wdrożyć w domową codzienność.

🔵 Koszt: w cenie biletu do muzeum (15 PLN)
🔵 Zapisy: start zapisów 14 listopada, pod nr tel.: 71 347 16 96 w. 332, ilość miejsc ograniczona!
🔵 Pomysł i prowadzenie: Anna Maria Rumińska, architektka, etnolożka, antropolożka kultury i pożywienia, rekonstruktorka i kuratorka kulinarna, przewodnicząca Convivium Slow Food Dolny Śląsk, członkini Slow Food International